Legaturile primejdioase, de Choderlos de Laclos

Recenzie Choderlos de Laclos - Legaturile primejdioase

Legaturile primejdioase

Titlu: Legaturile primejdioase

Domeniu: Beletristica » Comentarii

Editura: pentru Literatură Universală

Autor: Choderlos de Laclos

Nr.pagini: 438
Anul apariţiei: 1966
24,00 RON
scris de: Muntean Anca Data adăugării: 22 noiembrie, 2020
Actiunea acestei carti a inspirat filmul 'Tentatia Seductiei' (primul, cu Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe si Reese Whiterspoon). Filmul urmeaza destul de atent firul intamplarilor, numai ca este adaptat la viata new-york-eza a adolescentilor bogati.

Cartea este conceputa numai din scrisori, in care se descriu cu atentie faptele personajelor. Se intampla in Franta, cu putin inainte de Revolutia Franceza (1789). Personajele principale sunt Marchiza de Marteuill si Vicontele de Valmont. Cei doi sunt niste 'don Juani', razbunatori si foarte destepti.

Marchiza il convinge pe Valmont sa o cucereasca pe tanara Cecile de Volanges, pentru a se razbuna pe viitorul ei sot iar Valmont accepta si isi propune in plus sa o cucereasca pe M-me De Tourvel, care este casatorita. De ea se indragosteste in cele din urma. Marchiza va fi geloasa si il va determina pe Viconte sa o paraseasca pe M-me De Tourvel... Dar vor avea loc cateva rasturnari de situatie...

Finalul va fi unul trist, dar se poate considera ca se face dreptate...

Cartea mi se pare foarte interesanta datorita rasturnarilor de situatie si modului in care este scrisa (o maniera romantica). Fiind alcatuita in intregime din scrisori, afli mai multe puncte de vedere asupra aceleiasi situatii, puncte de vedere ale personajelor presupuse sincere, care te ajuta sa iti formezi o parere a ta. Cred ca autorul incearca sa scoata in evidenta o viata libertina si condamnabila, precum si o degradare a principiilor clasei superioare din Franta acelor ani.

Sper sa va placa, eu am citit-o dupa ce am vazut filmul (si din cauza ca am vazut filmul) si am fost placut impresionata. Afli multe lucruri, obiceiuri si iti faci o imagine a vietii de atunci.

Intrebarea clasica; Cartea sau filmul ? Cred ca este prima data cand nu stiu ce sa aleg. Filmul l-am vazut de 5 ori, cartea am citit-o de 2 ori. Dar asta nu e relevant. Mi-au placut amandoua foarte tare...asa ca trebuie sa aflati singuri raspunsul.

Lectura frumoasa, si de ce nu, vizionare placuta!!!

Cotare: 5 din 5 stele [5 din 5 stele]
înapoi Scrie comentariu
0 produse
Facebook

Acasă | Căutare | Catalog | Clienți | Contact | Informații | Hartă site

Copyright © 2024 Anticariat.org
Powered by webgraphic.ro