Sangele celorlalti, de Simone de Beauvoir

Recenzie Simone de Beauvoir - Sangele celorlalti

Sangele celorlalti

Titlu: Sangele celorlalti

Domeniu: Beletristica » Comentarii

Editura: Paralela 45

Autor: Simone de Beauvoir

Nr.pagini: 368
Anul apariţiei: 2008
24,00 RON 17,00 RON
scris de: Kaspar Hauser Data adăugării: 22 noiembrie, 2020
“Sangele celorlalti” este un roman fascinant despre Franta anilor 1930-1940, o combinatie reusita de doctrina politica, dragoste, farmec parizian, drama sociala si individuala. Este o perioada pe care autoarea, Simone de Beauvoir, a trait-o in plina maturitate, astfel incat redarea ei in roman este extrem de veridica. Romanul “Sangele celorlalti” a fost publicat in 1945.

In “Sangele celorlalti” confruntarea dintre personaje se desfasoara atat la nivel individual, cat si la nivelul grupurilor sociale din care fac parte. Se discuta despre socialism si burghezie, despre pacifisti si adepti ai razboiului, despre dragoste si toleranta, despre responsabilitate si suferinta. Romanul este un mic tratat de filosofie pe intelesul tuturor. Analiza sentimentelor si deciziilor este facuta atat de frac si atat de abil din punct de vedere scriitoricesc, incat cititorul poate usor sesiza incarcatura morala a acestora.

Se discuta mult despre vina si responsabilitate, intr-o situatie politica internationala foarte potrivita. Se identifica deciziile personale cu doctrina pe care personajul o adopta. Socialismul este impins la limita extrema in “totul pentru ceilalti”, in timp ce burghezia aluneca in “totul pentru mine”.

“Sangele celorlati” este totusi un roman, cu actiune, cu personaje care interactioneaza, dar dincolo de fapte razbat gandurile. Simone de Beavoir isi descrie personajele si pe dinafara si pe dinauntru. A fost ecranizat in 1984 de catre regizorul francez Claude Chabrol, in rolurile principale fiind Jodie Foster si Michael Ontkean.

Cotare: 5 din 5 stele [5 din 5 stele]
înapoi Scrie comentariu
0 produse
Facebook

Acasă | Căutare | Catalog | Clienți | Contact | Informații | Hartă site

Copyright © 2024 Anticariat.org
Powered by webgraphic.ro