Orizonturi Rosii. Memoriile unui fost general de Securitate (editia princeps, New York 1988), de Ion Mihai Pacepa

Orizonturi Rosii. Memoriile unui fost general de Securitate (editia princeps, New York 1988)

de Ion Mihai Pacepa

Orizonturi Rosii. Memoriile unui fost general de Securitate (editia princeps, New York 1988)

Titlu:

Orizonturi Rosii. Memoriile unui fost general de Securitate (editia princeps, New York 1988)

Domeniu: Jurnale, memorii, biografii

Editura: Ziarul Universul

Autor: Ion Mihai Pacepa

Starea cărții: Foarte bună

Nr. pagini: 322

Anul apariţiei: 1988

2.900,00 RON
890,00 RON
Vezi carte

Rarisimă ediție I a volumului Orizonturi Rosii. Memoriile Unui Fost General De Securitate, publicată de fostul șef al român, general locotenent Ion Mihai Pacepa, ulterior defectării sale în SUA. Ediția a fost tipărită inițial în limba engleză iar apoi, un an mai târziu, apare un tiraj limitat și în limba română, în 1988, la New York, la editura Ziarului Universul.

Ion Mihai Pacepa (n. 28 octombrie 1928, București, România – d. 14 februarie 2021, SUA) a fost un general în Securitate și jurnalist român. A fost secretar de stat al Ministerului de Interne al României, șef adjunct al Departamentului de Informații Externe (spionaj) a României comuniste și consilier personal al lui Nicolae Ceaușescu. În anul 1978, a cerut azil politic în Statele Unite ale Americii, unde a lucrat pentru comunitatea de informații a SUA în diferite operații împotriva fostului bloc sovietic. Guvernul american a descris activitatea lui Pacepa ca "o importantă și unică contribuție adusă Statelor Unite". Pacepa a devenit ulterior cetățean american, trăindu-și restul vieții în SUA.

În perioada 19 aprilie 1972 - 24 iulie 1978, Pacepa a fost consilierul lui Ceaușescu pentru securitate națională și dezvoltare tehnologică, prim-adjunct al șefului Departamentului de Informații Externe (DIE) și secretar de stat la Consiliul Securității Statului (în cadrul Ministerului de Interne). Ulterior promovării sale în funcția de secretar de stat, a fost avansat la gradul de general locotenent (19 august 1974).

În iulie 1978, Pacepa a fost trimis de Ceaușescu în RFG pentru a transmite un mesaj secret Cancelarului german Helmut Schmidt. Profitând de ocazie, Pacepa cere din RFG azil politic în SUA prin intermediul ambasadei americane din Bonn. Cererea sa de azil a fost aprobată de președintele Jimmy Carter. La 28 iulie 1978 generalul Pacepa a fost transportat în secret cu un avion militar american la aeroportul prezidențial de la Andrews Air Force Base de lângă Washington, D.C.

În septembrie 1978, regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu i-a dat două condamnări la moarte, în contumacie, pentru crimă de înaltă trădare și a pus un premiu de două milioane de dolari pe capul său. Yasser Arafat și Muamar al-Gaddafi au pus, de asemenea, câte un premiu de un milion de dolari pentru asasinarea generalului în SUA. În anii '80, Securitatea a oferit teroristului Ilici Ramirez Sanchez, zis Carlos Șacalul, un milion de dolari pentru a-l omorî pe general în SUA. Șacalul nu l-a putut însă identifica pe Pacepa, dar la 21 februarie 1981 el a aruncat în aer o parte a sediului postului de radio Europa Liberă din München, care transmitea dezvăluirile generalului.

În 1987, Pacepa a publicat în engleză cartea Red Horizons: Chronicles of a Communist Spy Chief, prima carte occidentală care a dezvăluit viața deșănțată de la curtea unui dictator comunist. Volumul apare un an mai târziu, în 1988, tradus și în română, cu titlul Orizonturi roșii: Memoriile Unui Fost General De Securitate si este publicat la New York, de unde este trimis ilegal în România. Cartea a fost, de asemenea, tradusă și în limba maghiară, și în același an a fost publicată clandestin la Budapesta într-o ediție de buzunar—similară cu cea a cărților lui Mao Tse-Dun. În 1988, și apoi în 1989, Red Horizons a fost serializată la radio Europa Liberă. Potrivit martorilor oculari, străzile Bucureștiului erau goale în timpul acestor emisiuni.

Recenzii

Cartea “Orizonturi Rosii. Memoriile unui fost general de Securitate (editia princeps, New York 1988)” de Ion Mihai Pacepa a apărut la editura Ziarul Universul în seria de Jurnale, memorii, biografii, se află în stare foarte bună, conține 322 pagini și poate fi comandată online.
0 produse
Facebook

Acasă | Căutare | Catalog | Clienți | Contact | Informații | Hartă site

Copyright © 2024 Anticariat.org
Powered by webgraphic.ro