Opere complete (3 volume), de I.P. Pavlov

Opere complete (3 volume)

de I.P. Pavlov

Opere complete (3 volume)

Titlu:

Opere complete (3 volume)

Domeniu: Stiinta

Editura: Academiei Române

Autor: I.P. Pavlov

Starea cărții: Foarte bună

Nr. pagini: 498 + 264 + 460

Anul apariţiei: 1954

249,00 RON
Vezi carte

Ivan Petrovici Pavlov - Opere complete (3 volume).

Rarisimă lucrare, unica ediție integrală în limba română, aparuta in 1954 la editura Academiei, intr-un tiraj foarte mic, de numai 3000 exemplare.

Cele trei volume, în format mare, cartonate, reunesc toate lucrările celebrului fiziolog rus.

Prezenta traducere a fost întocmită de colectivul de traduceri al Institutului Româno-Sovietic al Academiei Republicii Populare Române după originalul în limba rusă apărut la editura Academiei de Ştiinţe a URSS, Moscova 1949, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea marelui savant I. P. Pavlov.
Despre autor

Ivan Petrovici Pavlov (în limba rusă Иван Петрович Павлов, 14 septembrie 1849 – 27 februarie 1936) a fost un fiziolog, psiholog şi medic rus. I-a fost acordat Premiul Nobel pentru Medicină în 1904 pentru cercetări referitoare la sistemul digestiv. Pavlov a fost cunoscut foarte mult pentru că a fost primul care a fenomenul condiţionării clasice, în experimentele pe care le-a făcut cu câini.

În anii 1890, Pavlov a investigat funcţia gastrică a câinelui prin externalizarea glandei salivare pentru a putea colecta, măsura şi analiza saliva produsă ca răspuns la mâncare, în condiţii diferite. El a observat că aceştia au tendinţa de a saliva înainte ca hrana să ajungă în cavitatea lor bucală, şi a început investigarea acestei "secreţii psihice", cum a numit-o el. A decis că aceasta este mult mai interesantă decât chimia salivei, şi a schimbat scopul cercetării sale, efectuând o lungă serie de experimente în care a manipulat stimulii care apăreau înainte de aducerea hranei. El a stabilit de aici legile fundamentale pentru apariţia şi eliminarea a ceea ce el denumea "reflexe condiţionale" — adică, răspunsuri reflexe, precum salivarea, care nu apăreau decât condiţional, ca urmare a unor experienţe precedente ale animalului. Aceste experimente au fost efectuate în anii 1890 şi 1900, şi au fost puse la dispoziţia cercetătorilor occidentali prin traducerea unor experienţe individuale, dar au devenit disponibile în totalitate în limba engleză printr-o carte publicată în 1927.

În mod interesant, termenul lui Pavlov de reflex condiţional ("условный рефлекс") a fost tradus greşit din limba rusă ca reflex condiţionat, iar alţi oameni de ştiinţă care au citit lucrările sale au ajuns la concluzia că dacă astfel de reflexe ar fi fost condiţionate, ar fi trebuit să fie produse printr-un proces denumit condiţionare. După ce munca lui Pavlov a devenit cunoscută în vest, în special datorită scrierilor lui John B. Watson, ideea de condiţionare ca o formă automată de învăţare a devenit un concept cheie în psihologia comparată, şi la referinţa generală la psihologie, behaviorismul. Bertrand Russell a fost un avocat entuziast al importanţei lucrărilor lui Pavlov pentru filosofia minţii.

Cercetările lui Pavlov asupra reflexelor condiţionale au influenţat puternic nu doar ştiinţa, dar şi cultura de zi cu zi. Termenul "câinele lui Pavlov" este adesea utilizat pentru a descrie o persoană care doar reacţionează la o anumită situaţie, în loc să folosească gândirea critică. Condiţionarea pavloviană a fost tema principală a romanului lui Aldous Huxley, Brave New World.

Se crede de obicei că Pavlov anunţa aducerea hranei printr-un clopoţel, însă notiţele sale arată utilizarea unui număr mare de stimuli auditivi, incluzând fluiere, metronoame, împreună cu stimuli vizuali.

Recenzii
Acest titlu este disponibil doar la cerere și este în stoc limitat.

Dacă doriți să îl comandați, va putea fi livrat în 7 zile de la data comenzii.

Cartea “Opere complete (3 volume)” de I.P. Pavlov a apărut la editura Academiei Române în seria de Stiinta, se află în stare foarte bună, conține 498 + 264 + 460 pagini și poate fi comandată online.
0 produse
Pasarea Spin
Pasarea Spin
49,00 RON
32,00 RON

Facebook

Acasă | Căutare | Catalog | Clienți | Contact | Informații | Hartă site

Copyright © 2024 Anticariat.org
Powered by webgraphic.ro